Karin Hurtig

Karin Hurtig

Karin Hurtig - @bergakarin

Karin Hurtig är textilkonstnären som har tagit virkningen till nya höjder genom att skapa stora, tredimensionella skulpturer för det offentliga rummet. Med över 20 års erfarenhet inom textilkonst har hon utvecklat tekniker och materialval för att göra sina verk hållbara utomhus. Inomhus virkar hon ljudabsorberande installationer framförallt av ull. Här delar Karin med sig av sin kreativa process, inspiration från naturen, och de utmaningar hon möter när hon förvandlar garn och fibrer till imponerande konstverk.

Hur vill du beskriva dig själv och din virkning för de som kommer till virkfestivalen?
Sedan 20 år tillbaka jobbar jag heltid som textilkonstnär, och jag virkar gärna, länge, ofta och större. Min textila bana började redan när jag var 4-5 år, hos mormor som visade mej glädjen i handens arbete, en gåva som följer mig genom livet.

Som textilkonstnär, vad är det du skapar?
På beställning skapar jag utsmyckning, brukstextilier och skulpturer till offentliga rum, både utomhus och inomhus, kyrkor och privatpersoner. Jag använder många textila tekniker, beroende på uppdrag. Virkningens magnifika styrka upptäckte jag när jag började vilja jobba tredimensionellt med det textila. Jag började virka amigurumis efter mönster för att lära mig hur jag skulle få fram former. Successivt blev virkningen allt större och större. Tidigt hade jag ambitionen att det jag virkade skulle kunna stå utomhus och då kommer vi till materialval, hålla över tid utomhus och att en del av virkningen behöver stagas upp med rör eller ståltråd. Den fasta maskan är värd lyftet att få stå utomhus.

 

"Det är bra att tillåta sig att det blir fel, våga experimentera och
kom ihåg att det inte alltid måste bli något."

Du nämner material och att staga upp, på vilket sätt har du jobbet med det?
Ull är det perfekta ljudabsorberande materialet för inomhus, monterat på ljudabsorberande skivor av återvunna petflaskor blir det både bra för ljudmiljön, godkänt ur brandsynpunkt och en vacker/rolig utsmyckning i det offentliga rummet.

Det första jag gjorde för att ha utomhus var att jag stickade en måne som var en 1,60 i diameter och då använde jag massvis med restgarner och sedan lackerade jag den med billack. Jag hade också en stomme inuti för att staga upp formen. Den månen sitter fortfarande, efter 15 år, 20 meter uppe i ett träd hemma, så vi har fullmåne varenda natt. Materialet har hållit, men den har blivit rätt smutsig vilket inte syns på avstånd och absolut inte på kvällen när det lyser i den.

Sen började jag testa tjärad hampa. Just den jag fick tag på var en blandning av hampa och lin och det håller ganska bra, i alla fall i en 4 – 5 år utomhus. Jag gick vidare till polyesterlinne, (båtlina) vilket finns i olika grovlekar och färger och går att köpa på metervara, stora rullar. Håller jättebra, men gick inte att gör ren efter några år utomhus. Fibern är ett multifilament och smutsen letar sig längre och längre in i fibern när man spolar och skrubbar. Därför provade jag med billack, för att täppa till porerna. En billackerare sprayade mina grejer. Jag behövde inte ens betala för att de tyckte att det var så festligt. Jag har fått många roliga kontakter genom mitt konstnärliga arbete.

Nu målar jag mina alster med takplåtfärg. Den mest resistenta färg mot UV ljus. Då täpper man till hålen i fibern och färgen står bra emot väder och vind. Mot kund garanterar jag att färgen inte ska blekna på fem år.

Vad är virkningens styrkor tycker du jämfört med övriga tex)la tekniker du jobbar med?
Att det krävs så lite, du behövar bara garn och en virknål. De tredimensionella formerna är också lättare att få till i virkning än med andra textila tekniker. Jag experimenterar mycket och inspireras av naturen. Ofta hittar jag en form ute i naturen som jag sen vill få fram i större skala, till exempel virkar jag gärna mossar och lavar.

Hur gör du för att få fram former och nyanser i din virkning?
Jag testar mig fram, det är den roligaste delen av processen. Inomhus virkar jag med 3-4 trådar samtidigt för att få fram olika skiftningar och effekter. Jag färgar också mycket av mitt eget garn för att kunna få alla nyanser jag önskar. Utomhusskulpturer virkar jag först i mindre skala.

Karins virktips!

1.) Det är bra att tillåta sig att det blir fel, våga experimentera och kom ihåg att det inte alltid måste bli något.

2.) Om man virkar i lite tuffare material så är det svårt att hitta virknålar som håller. Nu köper jag virknålar i järn och sen bygger jag upp handtaget med fimo-lera runt det så att jag får ett rejält grepp.

3.) Om /när du får lite obehag i fingrar och nacke hjälper det att dosera virkningen (svårt råd!)

4.) Jag skriver (ibland) när jag experimenterar, för att minnas vad jag gjort och slippa testa samma steg igen något år senare.

 

Se Karins virkning, och följ henne, på instagram: @bergakarin
Besök också hennes hemsida: https://www.bergakarin.se/

Virka dygnet runt Virkfestival håller Karin i workshopen VIRKA TREDIMENSIONELLT samt inspirationsföreläsningen FRÅN GARN TILL SKULPTUR – INSPIRATIONSFÖRELÄSNING MED KARIN HURTIG OM HENNES ARBETE MED VIRKAD OFFENTLIG KONST

Lyssna på Karin i Virkpodden

Volontär på Virkfestivalen

Volontär på Virkfestivalen

Bli volontär på Virkfestivalen - var med och skapa en unik dag!

Vill du vara en del av Virka dygnet runt Virkfestival? 

Med fler programpunkter under Virkfestivalen skulle det behövas lite hjälp. Därför söker jag nu 2-4 volontärer som vill bidra till att göra dagen ännu bättre! Som volontär får du vara med i det kreativa flödet och hjälpa till med olika uppgifter under dagen. Det kan vara att möblera om ett rum inför eller efter workshop eller samtal, visa besökare till rätt rum, svara på enklare frågor eller bara finnas till hands om någon skulle behöva hjälp – både medverkande och deltagare.

Du är aldrig ensam! Vi är ett fint team på plats där även personal från Skarpnäcks kulturhus finns med, så tillsammans skapar vi en fantastisk upplevelse för alla. Vill du vara med och bidra till denna festliga och kreativa dag?

Skicka ett DM till mig på Facebook eller Instagram: @virkadygnetrunt, eller maila till virkadygnetrunt@gmail.com

Amanda Calbucura Marklund

Amanda Calbucura Marklund

Amanda Calbucura Marklund

Amanda Calbucura Marklund, känd som @nukeniejte, är en banbrytande urfolksvirkdesigner som kombinerar sitt Mapuche- och samiska arv med modern virkning. Hennes verk bär på djupa berättelser om identitet, natur och kultur, och inspirerar till både kreativitet och eftertanke.

Hur vill du beskriva dig själv och din virkning för de som kommer till virkfestivalen?
Jag heter Amanda Calbucura Marklund och är urfolksvirkdesigner, Mapuche och Same, som virkar under namnet @nukeniejte. Jag återupptog handarbetet när jag väntade min dotter, vilket resulterade i namnet Ñuke som betyder mamma på mapudungun och Nïejte som är dotter på sydsamiska. Det är också min mamma som lärt mig att virka. Så namnet @nukeniejte rymmer mycket för mig.

Vad innebär det för dig att vara urfolksvirkdesigner?
Virkningen är för mig det textila språk jag fått ärva från mina förmödrar, genom vilket jag får möjlighet att uttrycka min identitet, visa min dotter varifrån hon kommer och knyta an till de före oss. Handarbetet, som är oerhört centralt och högt värderat inom båda urfolkskulturer jag tillhör, driver mig att kämpa vidare för våra rättigheter och föra vidare samma kraft till min dotter och kommande generationer. Jag fick också lära mig att virka tidigt, så virkningen är som ett av mina modersmål, ett språk bland flera jag fått ärva.

Vad är det du virkar?
Som urfolksvirkdesigner är kopplingen till naturen viktig för mig, och att det bär på berättelser. Dels övergripande berätta om det som är jag som Mapuche och Same, men också enskilda berättelser. Till exempel har jag designat en ryggsäck och axelväska virkad i flerfärgsvirkning, inspirerad av trädet Old Tjikko som står i Dalarna med sitt imponerande rotsystem som är över 9 000 år. För mig symboliserar Old Tjikko den enorma kraft som skogen besitter. Samtidigt förstör skogsindustrin skog och renbetesmark i Sápmi, och i olika delar av världen drabbas just urfolken av konflikter kring skogsskövling. Så i det virkmönstret finns det både en rak och tydlig tanke och symbolik.

Har du designat fler virkmönster?
Flera av mina mönster finns på Ravelry, jag har även designat virkmönster åt Järbo Garn. Ett mönster som jag tyckte var roligt att jobba med är Guldek, en virkad kofta med känslan av bomberjacka som består av virkade löv i reliefvirkning.

"Virkningen är för mig det textila språk jag fått ärva från mina förmödrar, genom vilket jag får möjlighet att uttrycka min identitet, visa min dotter varifrån hon kommer och knyta an till de före oss."

Du har beskrivit virkningen som punkig, vill du utveckla hur du tänker där?
Det finns inget som är rätt eller fel när det kommer till virkning, tycker jag. Jag känner att här finns friheten att bara köra på och utforska. Det enda som behövs är en virknål och garn, så kan du sätta igång. Lär du dig grunderna, så finns det inga gränser för vad du kan virka. På det viset känns virkningen demokratisk och tillgänglig.

Vilka förväntningar har du inför Virka dygnet runt Virkfestival?
Jag ser så otroligt mycket fram emot virkfestivalen och att få träffa alla som kommer dit – vi har ju uppenbarligen mycket gemensamt. Jag förväntar mig att vi kommer ha massa att prata om och inspireras av varandra.

Amandas virktips!

Gör bara! Plocka upp virknålen och vilket garn som helst och börja virka!

Skit i regler och gör vad som känns bäst – våga prova dig fram!

Våga prova nytt och utforska din virkning, det finns exempelvis massor av tutorials att inspireras av.

Prova att virka med olika virknålar för att hitta de som ligger bra i handen och passar just dig.

Se Amandas virkning, och följ henne, på instagram: @nukeniejte

På Virka dygnet runt Virkfestival deltar Amanda Calbucura Marklund i samtalet UPPSLUKAD AV VIRKNING samt FIKA OCH VIRKA. För tid och plats, se programmet: virkadygnetrunt.se/virkfestivalen

Lyssna på Amanda i Virkpodden!

Virkfestivalen – en dröm som blir sann!

Virkfestivalen – en dröm som blir sann!

Virkfestivalen - en dröm som blir sann!

Länge har jag drömt om att arrangera en virkfestival och samla virkare från när och fjärran. Den drömmen blir nu verklighet när Virka dygnet runt – Virkfestival går av stapeln på Skarpnäcks kulturhus i Stockholm. Den 29 september bjuder vi in till en dag fylld av inspirerande workshops, samtal och massor av virkning. Välkomna att dela gemenskapen och passionen för virkning!

Länge har jag drömt om och tänkt att det skulle vara fantastiskt att arrangera en virkfestival och att samla virkare. Vissa idéer fortsätter att vara just idéer, men den här har inte velat släppa taget om mig. När Skarpnäcks kulturhus gärna ville samarbeta och jag sökte, och beviljades medel från Nämnden för hemslöjdsfrågor, var det bara att sätta igång arbetet och det är riktigt roligt. Programmet ligger uppe på sidan för Virka dygnet runt – Virkfestival, och jag är så glad över att kunna presentera en spännande dag fylld av inspirerande workshops och samtal med riktigt duktiga och fantastiska virkare.

Det jag ser framför mig är att Skarpnäcks kulturhus under en dag fylls till bredden av virkare, både nya och erfarna, som tar del av dagen tillsammans. Deltar, inspireras, lär nytt och hittar nya virkvänner. För är det något jag lärt mig genom åren som virkare så är det att virkning för oss samman genom nyfikenhet, passion och kunskap.

Så varmt välkommen till Virka dygnet runt Virkfestival söndag den 29 september kl. 10:00-17:00 på Skarpnäcks kulturhus, Skarpnäck, Stockholm!

Du kan också följa arbetet med Virka dygnet runt VIrkfestival på min Instagram @virkadygnetrunt

VIRKNING HELA DAGEN

VIRKNING HELA DAGEN

Virkning hela dagen är en dag med inspirationsföreläsning och virk-workshops med Maria Yvell på Hallstahammars konsthall som en del av utställningen Avigt och Rätt där Maria även ställer ut sin virkning.

När Lördag 26 november
Klockan 10.00-16.00
Plats Hallstahammars konsthall

Inspirationsföreläsning: Virka din röst

10.00-10.45
Öppen för alla som vill komma

Inspirationsföreläsning om hur du kan kommunicera genom garnet och virknålen. Maria Yvell har gerillaslöjdat sedan 2014 och här berättar hon om sitt arbete att kommunicera och ta plats i det offentliga rummet, men också om vikten av att hitta det egna sättet att uttrycka sig på.

Det går självklart bra att virka under inspirationsföreläsningen.

Workshop: Kreativ virkning

11.00-13.00
Max antal deltagare: 10 stycken
Anmälan dig till: asa.lundqvist@hallstahammar.se

Kreativ virkning är en lekfull virkmetod framtagen och utvecklad av Maria Yvell. Metoden har tagits fram som ett verktyg att komma förbi känslan av prestation och i stället känna lust och inspiration till att våga utforska virkningens möjligheter. Detta görs med hjälpa av olika virkövningar som utmanar och utvecklar din virkning.

För att delta är det bra att ha virkat något innan. Däremot behöver du inte kunna alla grundmaskor för att delta. Det viktiga är lusten till virkningen och att alla deltar efter sina förutsättningar. Vi tar en kort paus i mitten.

Material finns på plats.

Workshop: Virka en bokstav, eller flera

14.00-16.00
Max antal deltagare: 8 stycken
Anmälan dig till: asa.lundqvist@hallstahammar.se

Att virka text och skriva med garn är genomgående i Maria Yvells virkning. I den här workshopen berättar hon kort hur hon virkar bokstäverna och du som deltagare får själv prova att virka bokstäver. Vi utgår från de virkade bokstäver som finns på utställningen. Under handledning från Maria Yvell får du sen prova på att fritt virka bokstäver. För att delta är det bra att ha virkat något innan.

Material finns på plats.

Varmt välkomna!

Titta gärna in på @virkadygnetrunt för mer virkinspiration!

Gerillaslöjd, solsken och kramar

Gerillaslöjd, solsken och kramar

Virka dygnet runt

Idag bar det av till Bagarmossen för att gerillaslöjda. Det var ett tag sedan, så det kändes härligt att vara igång igen. Dagens gerillaslöjd talar rätt mycket för sig själv. Men jag kände att det vi alla behöver lite extra av den här gråa vintern är just solsken och kramar. Hoppas det kan värma någon som ser den.

Ann Jonasson Lignercrona

Jag hade också sällskap av fotografen Ann Jonasson Lignercrona. Hon passade på att ta bilder inför en artikel om mig i kommande numret av Stickat och sånt. Det blev två roliga timmar och jag ser fram emot att se hur det blev.

Ann Jonasson Lignercronas hemsida hittar du här: https://www.annjonasson.se/

Gerillaslöjd, solsken och kramar

Att vara igång igen startade även suget efter att få sätta upp mer gerillaslöjd. Får se vad som kan komma härnäst. Framförallt vore det roligt om det också skulle kunna inspirera flera att haka på. Häftigt vore om stängslet runt hela tennisplanen kunde blir full med gerillaslöjd.

Gerillaslöjd

Bredvid det klara solskenet hänger den numera ganska grå enhörningen jag satte upp för ungefär 2,5 år sedan. Det är nog dags att plocka ner den. Har tänkt på det ett tag utan att det blivit av. Men idag blev det så tydligt att min förra gerillaslöjd slitits ut av väder och vind och att alla de klara färgerna successivt försvunnit.

Kram!

Virkad tröja i Loopy Mango Merino no.5

Virkad tröja i Loopy Mango Merino no.5

Virkad tröja i Loopy Mango

Under resan till Washington DC med Gerillaslöjdsfestivalen passade vi på att besöka den härliga garnbutiken Fibre Space. Jag köpte på mig en hel del garn. Bland annat tre nystan av Loopy Mango Merino no. 5 i en härlig turkos färg.

Av garnet virkade jag en kort tröja efter eget mönster i virktekniken, som i boken Virkarens stora mönsterbok, kallas för invävt. En teknik som ger träjan en fin struktur. Tröjan var härlig att virka, och är fantastisk att bära. Extra roligt, och tillfredsställande, var att det gick snabbt att virka med det tjocka garnet och att tröjan var klar samma kväll som jag började virka på den.

Garn: Loopy Mango, Merino no5, 3 nystan
Virknål: 19 mm
Virkteknik: invävt
Mönster: eget

virkad tröja i Loopy Mango

Virkad tröja i Loopy Mango

Virkad tröja i Loopy Mango

 

Virkad tröja i Loopy Mango Merino no. 5.

Virkad tröja i Loopy Mango

En riktigt bra garnbutik kan man spendera mycket tid i, hur länge vi var kvar här vet jag inte. Men det var svårt att slita sig för att gå vidare.

 

Mönster på virkat hjärta, sprid kärlek

Mönster på virkat hjärta, sprid kärlek

Även det minsta hjärtat slår hårt och livskraftigt.

Med vårljuset kommer lusten tillbaka för att gå ut och sätta upp gerillaslöjd. Letade i mina gömmor och hittade ett litet virkat hjärta som fick följa med ut. Det är verkligen bra att spara på allt det där man virkat som i stunden inte blev vad som var tanken. Ofta får man användning för det längre fram.

Vill du också virka det lilla hjärtat, åt dig själv eller för att sätta upp ute, eller kanske till någon annan? Jag har delat mönstret tidigare, och här kommer det igen.

Mönster på virkat hjärta

Mönster på virkat hjärta

Garn: Jag har använt Jasmine 8/4 färg 204 till hjärtat på bilden.
Virknål: 2,5
Självklart kan du använda det garn du har hemma, eftersom hjärtat är litet så går det inte åt så mycket. Perfekt för restgarner. Och använd en virknål som passar med garnet.

Virkmönster

Börja med att virka 2 lm

Varv 1: 2 fm i 2a lm från virknålen = 2 fm
Varv 2: 1 lm, 1 fm i första fm, 2 fm i sista fm = 3 fm
Varv 3: 1 lm, 1 fm i följande 2 fm, 2 fm i sista fm = 4 fm
Varv 4: 1 lm, 1 fm i följande 3 fm, 2 fm i sista fm = 5 fm
Varv 5: 1 lm, 1 fm i följande 4 fm, 2 fm i sista fm = 6 fm
Varv 6: 1 lm, 1 fm i följande 5 fm, 2 fm i sista fm = 7 fm

Hjärtats övre del
Varv 7: 1 lm, 1 fm i följande 3 fm = 3 fm
Varv 8: 1 lm, 1 fm i 2a fm, 1 fm sista fm = 2 fm
Varv 9: 1 lm, 1 fm i 2a fm = 1 fm

Lämna en maska som mellanrum,
virka sedan varv 7- 9 på hjärtats andra halva. (Du börjar alltså virka från mitten av hjärtat och ut mot kanten, detta för att varven ska virkas åt samma håll.)

Avsluta med att virka fm runt hela hjärtat för att få en jämn kant.

Vill du att hjärtat ska få en än mer jämn form kan du blocka det.

 

Hjärtlig virkning <3

Slöjd och aktivism hos Meken i Smedjebacken

Slöjd och aktivism hos Meken i Smedjebacken

Som alltid är jag lite nervös inför ett samtal där jag ska prata om slöjd och aktivism. Det spelar ingen roll hur många gånger man gör det. Men som så ofta gick det bra. Igår tog jag nervositeten med mig till Meken i Smedjebacken för samtal och efterföljande workshop. Det kom många fler än vad jag hade förväntat mig och ni var så många som ville stanna på workshopen.

meken i smedjebacken

Det blev en fin eftermiddag med flera fina samtal medan pratbubblor skapades. Och det var många som var intresserade av mitt arbete med garnet, och hur det kan användas för påverkan.

Under workshopen skapades mängder av pratbubblor. Tanken med dessa är att skapa ett gemensamt verk där alla som deltar kommunicerar med varandra. Genom att lämna kvar pratbubblorna lämnar man också kvar en tanke eller en röst.

Samtalet och workshopen var en del av den pågående utställningen Från gatan. Utställningen finns kvar fram till den 1 mars och under hela den tiden har alla som vill möjlighet att komma förbi Meken och göra sin egen pratbubbla att hänga upp bland övriga. Eller varför inte göra en hemma som du sen tar med och sätter upp.

Stort tack alla ni som kom idag!

Och tack till Meken för att ni bjöd in mig.

Tack också till mitt supercrew Lina och Annika. Att ha vänner som stöttar och finns vid ens sida är ovärderligt. Ni är bäst! Ingen protest!
(Suddiga men glada.)

Fler bilder från gårdagen :)
Klicka på dem för större bild.

 

 

Vill du att jag kommer och föreläser eller håller i workshops så hör bara av dig!

Mormor och jag har gjort en väska tillsammans

Mormor och jag har gjort en väska tillsammans

Mormor och jag har gjort en väska tillsammans.

Mormor älskade att väva, och vävde bland annat fantastiska trasmattor När vi rensade ur hennes hus efter att hon gick bort för snart två år sedan hittade jag rester av påbörjade vävexperiment. Bland annat påbörjade väskor. De var vävda och i stort sett klara, förutom att de inte var ihopsydda i sidorna. Jag tog med dem med tanken att slutföra väskorna genom att använda mig av mitt hantverk, virkningen.

Som så mycket annat blev det liggandes ett tag. Men idén släppte jag inte och nu under hösten tog jag fram en av väskorna för att slutföra den. Den största utmaningen för mig var själva färgen på väskan som var brun. En färg jag sällan jobbar med. Samtidigt var det också kul att utmanas i mitt vanliga färgtänk för att hitta en kombination som kändes bra.

Ganska tidigt hade jag en idé om att jag ville skriva en text på väskan. När textraden ”Mormor och jag” dök upp i mina tankar, kändes det både fint och självklart eftersom väskan är mormor och jag.

Nu är väskan klar och jag är väldigt glad för den. Den är dessutom grymt bra att bära saker i, både stadig och kan fyllas med en hel del. Det är också fint att kunna vara ute och promenera med mormor.

Jag tror inte mormor visste hur mycket hon faktiskt inspirerat mig. Inte heller jag insåg det förens för några år sedan. Det blev också än mer tydligt när vi tömde hennes hus att hon hade en stor nyfikenhet på det kreativa och provade på olika kreativa uttryck. Av det fanns det små gömda rester och påbörjade projekt lite här och var. Hon kunde nog inte låta bli, precis som jag idag känner ett sådant enormt behov och ett ständigt sug av att få skapa och vara i det kreativa.

mormor och jag har gjort en väska tillsammans

Material:

Virknål: 4
Garn: Soft cotton från Järbo