1095 dagar

1095 dagar

Med mormorsrutor som motstånd

20 juli 2016 började Sveriges nya, och tillfälliga, asyllag att gälla. Tre år var det sagt att den här lagen till en början skulle gälla. Tre år är 1095 dagar. När lagen antogs innebar det också att Sverige fick en av Europas tuffaste flyktingpolitik.

Förutom lagens direkta konsekvenser för de människor som berörs av den, påverkar också en lag hela samhället och hur man ser på varandra.

För hur kritiska vi till en början kan vara till vissa lagar, så normaliseras de så småningom och blir en del av hur vi ser på varandra och påverkar hur samhället utvecklas. När det kommer till lagar som är till för att stärka mänskliga rättigheter och förbättra livsvillkor för människor är det en fantastisk bieffekt. Men när det kommer till lagar som begränsar, försvårar och förstör för människor. Lagar som separerar människor och tar bort sådant som borde vara en rättighet, nämligen möjligheten till en trygg framtid. Då är det farligt när det normaliseras och smyger sig in i våra tankar, våra samtal, och det  byggs upp osynliga murar mellan oss och dem.

Tre år är lång tid och för att hela tiden påminna mig själv om lagen och dess konsekvenser, istället för att glömma, förtränga och låta inhumana beslut normaliseras virkade jag en mormorsruta för var dag under de här tre åren.

Filten är nu klar och består av sammanlagt 1333 mormorsrutor eftersom lagen även gällde retroaktivt från och med 25 november 2015. De dagarna behövde också räknas in och där skickade jag ut en fråga om hjälp med att virka dessa rutor och fick ett fantastiskt gensvar.

Filtens mått blev till slut:
Höjd 340 cm
Bredd 255 cm

 

Stort tack till er som följt filten under alla dessa år, och framförallt ett jättestort tack till er som varit med och virkat mormorsrutor! <3

 

TACK TILL:

Birgitta, Yvonne, Anita, Jasmine, Jessica, Anna, Inger, Sara, Kari, Elin, Lovisa, Helena, Kristina, Lynn, Karin, Lotti, Jessica, Anna, Ellen, Gerd, Eira, Ronja, Ewa, Silke, Lisa, Work trough Craft, Rebecka, Ulrika, Linda, Åsa, Lisbet, Andrietta, Sara, Ferial, Marie, Jenny, Sara, Ulrika, Erika, Julia, Marie-Louise, Christina, Loella, Linnea, Sanna, Tuula, Theresa, Louise, Mitra och Irena.