1095 dagar

1095 dagar

Med mormorsrutor som motstånd

20 juli 2016 började Sveriges nya, och tillfälliga, asyllag att gälla. Tre år är det sagt att den här lagen ska gälla, tre år är 1095 dagar. När lagen antogs innebar det också att Sverige fick en av Europas tuffaste flyktingpolitik och har lagt sig på EU:s miniminivå.

Även om vi till en början kan vara kritiska till vissa lagar så normaliseras de så småningom och blir en del av hur vi ser på varandra och påverkar hur samhället utvecklas. När det kommer till lagar som är till för att stärka mänskliga rättigheter och förbättra livsvillkor för människor är det en fantastisk bieffekt.

Men när det kommer till lagar som begränsar, försvårar och förstör för människor. Lagar som separerar människor och tar bort sådant som borde vara en rättighet, nämligen möjligheten till en trygg framtid. Då är det farligt när det normaliseras och smyger sig in i våra tankar, våra samtal, och det  byggs upp osynliga murar mellan oss och dem.

Tre år är lång tid och för att hela tiden påminna mig själv om lagen och dess konsekvenser istället för att glömma, förtränga och låta inhumana beslut normaliseras virkar jag en mormorsruta för var dag under de här tre åren som tillsammans kommer att bli en filt.

Du kan också hjälpa till!

Lagen trädde som sagt i kraft den 20 juli 2016 men den gäller också retroaktivt och drabbar alltså även personer som sökt asyl från och med den 25 november 2015. Det innebär att lagen sträcker sig över totalt 1333 dagar.

Jag planerar att själva virka de 1095 rutorna under de 3 år som lagen gäller, men utöver dessa behöver alltså filten ytterligare 238 rutor för dagarna mellan den 25 november till och med den 19 juli.

Så nu är min fråga till dig om du vill virka en mormorsruta till filten? Du väljer själv hur du vill att den ska se ut, klassisk, enfärgad eller på det sätt du själv önskar. Tillsammans kan vi göra en filt som lyfter vikten av medmänsklighet och vikten av att tillsammans kan vi skapa förändring.

Känner du att du har möjlighet så skänk också en slant i samband med att du virkar din mormorsruta till en organisation som jobbar för att hjälpa människor på flykt. På så vis kan vi också hjälpas åt att stötta de som finns på plats där det behövs. Förutom det så fundera också på vad du som medmänniska kan göra, och agera.

Skänker du pengar så skriv gärna hur mycket och till vilken organisation, så kan vi i slutändan se hur mycket vi tillsammans fått ihop.

 

Virka dygnet runt finns på InstagramFacebook och Bloglovin.

MÅTT:

8 x 8 cm

 

SKICKA DIN MORMORSRUTA TILL:

Maria Yvell
Skarpnäcks allé 21
128 35 Skarpnäck