God jul alla fantastiska virkare och bloggbesökare!

Äntligen är julen här och det är dags att julmysa. Själv har jag haft julstämning nästan hela december och bland annat virkat de här fina julstjärnorna.

virkade julstjärnor

Det började som en idé att virka en när jag såg att flera virkat julstjärnor och delat med sig av i olika Facebook-grupper. Tack alla för inspirationen! Dels är stjärnorna väldigt söta men jag var också nyfiken på att lära mig virka dukar. Skåpen hemma är egentligen rätt fulla med virkade dukar efter arvegods och loppisfynd, så det var inte av den anledningen jag ville virka, utan just för att lära mig. Efter att första stjärnan var virkad gick det av bara farten och det blev fler och fler. Till sist blev det fem virkade julstjärnor med en fram och baksida (sammanlagt 10 virkade dukar) och belysning inuti. Jag använde mig av tre olika mönster. Däremot har jag ytterligare beskrivningar hemma, men de får nog vänta till nästa jul…

heklet julestjerne

Garnet jag använt är: Scheepjes Maxi Sugar Sugar Rush, färg nr 105, beställt från Favoritgarner. Det är första gången jag virkade med garnet, men säkert inte sista gången eftersom det var ett väldigt behagligt garn att virka med.
Virknål: 1,5
Mått: ca 18–20 cm i diameter (efter att stjärnan är stärkt och ihopsatt)

Virkbeskrivningar hittar du via följande länkar:
– Kabeltvinnat, Rund duk i två storlekar från Garngrossisten. De har flera gratismönster.
Heklet julestjerne. Mönstret är på norska, men de flesta virktermerna är precis som på svenska så det var inget problem att följa mönstret.
– Den tredje stjärnan hittade jag mönster på i ett häfte jag hade hemma. Häftet heter Virka 26 och är utgivet av Bokförlaget Semic, 1991. Själv har jag fått häftet, men har sett att det säljs på bland annat Tradera.

mönster på virkad julstjärna

När dukarna var klara stärkte jag dem med en blandning av trälim och vatten, blandat 50/50. För att stärka de här fem stjärnorna var en blandning av 1 dc vatten och 1 dc trälim alldeles lagom. Sen blockade jag dukarna över några djupa tallrikar som jag hade klätt in i plastfolie. Tänk på att använda nålar som inte rostar för att slippa små bruna fläckar på de vita stjärnorna. Skulle det trots allt hända är det ingen panik. Då kan du bara måla över fläcken, till exempel med lite Tip-ex eller annan vit färg du har hemma.

favoritgarner

Efter ungefär ett dygn är stjärnorna torkade och redo att monteras. Innan jag sydde ihop fram och baksida sydde jag fast en ljusslinga runt kanterna inuti den ena delen, ungefär 1 cm in.

Nu är julstjärnorna inslagna och redo att ges bort under julen.

virmönster stjärna

virkade julstjärnor virkmönste

virkad julstjärna

 

Virka dygnet runt finns på InstagramFacebook och Bloglovin.