virkböcker

Jag fick en fråga från Anki, som driver bloggen Lite Virkning som jag tänkte försöka besvara här :)

Kul med mässa :) kan du inte visa vilka virkböcker du har? och om du har några favoriter?

virkböckerPå nätet finns en oändlig uppsjö av inspiration, virktips och mönster som jag gärna botaniserar i. Trots det är det ändå något visst med böcker. Att öppna en virkbok och bläddra igenom den på jakt efter inspiration, kunskap och virktekniker. Framförallt tycker jag det är lärorikt att jämföra hur virkmönster är skrivna för att på så sätt själv lära mig och hitta sätt som funkar.

virkböckerMinst en virkbok som är en form av grundbok i virkning tycker jag är bra att ha. Den kan alltid komma till användning när man virkar efter mönster, eller vill prova på en ny teknik. Har du fler grundböcker i virkning är ett tips att att kolla igenom alla och jämföra om det är något du undrar över om virkning. Ibland kan samma sak vara förklarad på olika vis vilket antingen kan ge en fördjupad förståelse, eller så passar den ena förklaringen dig bättre och är enklare att förstå. Vet själv att det ibland kan vara klurigt att lista ut en virkförklaring. Även bilder och illustrationer kan skilja sig åt och vara mer eller mindre tydliga.

Jag har haft stor hjälp av Virka – steg för steg och Virkarens stora mönsterbok.
mormorsrutorSjälva anledningen till att jag började virka är boken Mormorsrutor. Jag fick boken och lite garn i present för lite mer än två år sedan. Sen dess har jag virkat nästan varje dag. Den var tydliga och lätt att förstå för den nybörjare jag var då.
virkinspirationVirktekniker är en bok som jag tycker utmanar och ger mig en lite ny syn på virkning och hur man kan tänka och se på just virktekniker. Det är en bok som får mig att vilja experimentera med virkningen.
gerillaslöjdFörutom renodlade virkböcker så finns det annan litteratur som är viktig för mitt virkande som inspiration, som boken Gerillaslöjd. Det var efter att jag läst den som jag på riktigt började med gerillaslöjd och flera med mig.
335c43b5-2c15-42c0-a9fd-1aec7baeff4cAnnars gillar jag att botanisera bland olika tidningar. Tyvärr finns det ingen renodlad virktidning på svenska, men det finns desto fler på engelska som kan vara spännande att bläddra i. Annars är min favorittidning just nu Hemslöjd, där jag upplever att jag lär mig en hel del om material och hantverk, både historia och nutid.
5fff9fe6-f9ec-48e4-bc02-600464c57434Så, här är ytterligare några böcker som inspirerar mig som handlar om mode, vävning, broderi och aktivism. Det är verkligen så mycket olika saker som inspirerar, men det är i virkböckerna jag hittar nycklarna till att få till de virkidéer jag vill prova.

Vilka är dina bästa virkböcker?