Konsten att lära sig flefärgsvirkning

P1050382 Det jag just nu tycker är roligast är flerfärgsvirkning. Kanske för att det kräver sin koncentration och för att det ger möjlighet till att virka med flera färger samtidigt.  Det är än så länge ganska nytt för mig och jag vill lära mig mer om tekniken. Igår satte jag mig ner för att prova på att rita några egna mönster att virka efter. Efter att ha provamålat lite olika mönstervarianter, blev jag sugen på att prova en variant med rätt många färger i. Målet var att det skulle bli ett muggfordral. P1050436Mönstret jag provade hade en hel del olika färger i sig och ett tag virkade jag med 9 olika garner samtidigt. Det var kanske lite väl många att virka med, särskilt på sådan liten yta och det blir för många trådar som ska följa med längs varje varv.P1050395P1050364P1050366P1050424

Muggforalet blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, men jag jag ser det inte som ett misslyckat försök för det. Det var en testvirkning, och en sådan blir sällan som man tänkt sig från början. Så ett test, är ett test och jag lärde mig en hel del nya saker. Och att lära sig kan knappast ses som ett misslyckande.

Så vad lärde jag mig då?

  1. För många färger blir rörigt på liten yta och det blir svårt att se själva mönstret på det färdiga arbetet.
  2. Virkar man med flera färger som ska följa med i virkningen behöver arbetet ha fler maskor runtom (än vad jag vanligtvis använder till muggfodral) eftersom arbetet blir tjockare. Lägger man inte till maskor blir den virkade ytan för tjock och det går till exempel inte att trä muggfodralet på koppen.
  3. Fyrkant på papperet blir inte fyrkant på det virkade.
  4. Att virka med så här många färger tar tid och det gäller att ha stenkoll hela tiden.
  5. Man måste prova för att lära sig (en nygammal lärdom)

P1050442P1050434

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *